Piazzale Loreto

Milan, Italy

Submit a project Application closed since 8 February 2021

Book a visit

Please fill this form to book a visit for : Piazzale Loreto

Schedule and places

Personal informations

Sending datas

* Required Fields

Winning project: Milano per LOC
Team representative: CEETRUS Management & Development Srl with CEETRUS Italy SpA
Design team: Metrogramma Milano Srl, Andrea Caput, Mobility in chain Srl, LAND Italia Srl, Temporiuso Srl, Futureberry Srl, Squadrati Srls, Starching Srl, with Matteo Gatto and Renovatio Design
Environmental Expert: Arcadis Italia Srl

Others: IGP Decaux SpA., Siemens SpA., Helexia energy services Srl, Miage-WattWay, Alchema Srl - Co+Fabb, Lawyer Giovanni Pecorella, Eugenio Morello - sustainable development

Loreto, from a large traffic hub to an open-air green square, linked to NoLo to ensure continuity to the Buenos Aires/Padova axis: LOC, Loreto Open Community, as an icon of inclusiveness for the city. The project incorporates the goals of Agenda 2030 through tangible urban regeneration strategies and actions: a process approach rather than the design of a space. 

Starting from a strategic review of the mobility in the area, capable of reducing the surface dedicated to vehicular traffic by 50% while preserving the existing circulation performance, the project gives the city 24,000 square meters of public space, of which over 12,000, organized on three-level squares, are housed in the area of the current Piazzale around the Loreto subway station, in the center of LOC.

An incubator of activities and an attractive hub, LOC becomes NoLo's new urban business district, hosts co-working spaces and a neighborhood kindergarten and offers a lively social and cultural program. The sustainable and green architectures, with hybrid wooden structures, are an urban setting, the banks of a permeable but protected square, elements of attractiveness and protection. 

LOC wants to be a manifesto of sustainability, climate service and support for biodiversity: green areas become powerful players in an urban reforestation process (300 new trees and 5,200 square meters of planted area) that is essential to the future vision of our city. 

Key components & solutions

  • The project will transform a heavy traffic roundabout into a place dedicated to low-emission mobility and intermodality. The project creates 24,000 square meters of public space, with 69% of the project surface dedicated to public areas. The street design prioritizes walking & cycling, reconfiguring spaces destined to vehicular flows and reducing parking places. It also includes micro-mobility hubs with electric charging points and shared vehicles next to the Loreto subway station. 
  • The project integrates a multilevel green square with an urban forest of 300 new planted trees, 4,200 square meters of green area. This will lead to a tangible reduction of the heat island effect, lowering the CO2 emissions as well as providing a pleasant environment for people.
  • The buildings are highly sustainable: structures are made of hybrid wood and the project achieves 90% energy savings compared to Business as Usual through passive & bioclimatic design and the implementation of about 5000 square meters of photovoltaic panels
  • The buildings host new spaces for the community, including a kindergarten, a lively social and cultural program of neighbourhood events, and an attractive hub with an incubator and co-working spaces.


Presentation of the site

The Loreto site is found in the northeast precinct of Milan, three km from Milan Cathedral, in one of the most accessible areas of the city. It connects with Milano Centrale and Porta Garibaldi stations by an underground link in less than 10 minutes, which are hubs for high-speed trains, providing access to the district of Porta Nuova in addition to the Città Studi university campus.


It is the main crossroads along the historic northeast axis, which is currently undergoing transformation and being developed from the centre connecting the Corso Buenos Aires commercial district with the Viale Monza and Via Padova lines. The site is located in one of the most crowded and active districts of Milan, a highly commercial environment rich in services. Today Piazzale Loreto is an heavily trafficked element of division, a feature that jeopardizes its urban quality as shown by the absence of pedestrian crossings and the low usability of green areas.

More information on the site here.



(Versione in Italiano)

Progetto Vincitore:  Milano per LOC
Rappresentante del Team: CEETRUS Management & Development Srl. with CEETRUS Italy SpA.
Design team: Metrogramma Milano Srl., Andrea Caput, Mobility in chain Srl, LAND Italia Srl, Temporiuso Srl, Futureberry Srl, Squadrati Srls, Starching Srl, con Matteo Gatto e Renovatio Design
Esperto ambientale: Arcadis Italia Srl
Altri: IGP Decaux SpA., Siemens SpA., Helexia energy services Srl, Miage-WattWay, Alchema Srl - Co+Fabb, Lawyer Giovanni Pecorella, Eugenio Morello - Sviluppo sostenibile (Agenda 2030)


Loreto, da grande snodo di traffico a piazza verde a cielo aperto, agganciata a NoLo per garantire continuità all’asse Buenos Aires/Padova: LOC, Loreto Open Community, come icona di inclusività per la città. Il progetto incorpora gli obiettivi dell’Agenda 2030 attraverso strategie e azioni tangibili di rigenerazione urbana: un approccio di processo più che il disegno di uno spazio. 


Partendo da una revisione strategica della mobilità dell’area, capace di ridurre la superficie carrabile del 50% preservando la perfomance di circolazione esistente, il progetto restituisce alla città 24.000 mq di spazio pubblico, di cui oltre 12.000, organizzati su piazze a tre livelli, ospitati nell’area dell’attuale Piazzale intorno alla fermata della metropolitana Loreto, al centro di LOC. 


Incubatore di attività e hub attrattivo, LOC diventa nuovo distretto urbano del commercio di vicinato di NoLo, ospita co-working e una scuola materna di quartiere, offre un vivace palinsesto socioculturale. Le architetture, sostenibili, green e con strutture ibride in legno, sono cornice urbana, sponde di una piazza permeabile ma protetta, elementi di attrattività e di presidio. 

LOC vuole essere manifesto di sostenibilità, servizio climatico, di supporto alla biodiversità: il verde diventa attore potente di quel processo di riforestazione urbana (circa 500 nuovi alberi e 5.200 mq di superficie piantumata) così imprescindibile nella visione futura della nostra città. 


Soluzioni e componenti chiave 

  • Il progetto trasformerà una grande rotatoria a traffico intenso a favore della mobilità e dell'intermodalità a basse emissioni. Il progetto crea 24.000 metri quadrati di spazio pubblico, con il 69% della superficie del progetto dedicata ad aree per la comunita. La progettazione stradale privilegia la  ciclopedonalita, riconfigurando gli spazi destinati ai flussi veicolari, riducendo i parcheggi e creando un hub di micro mobilità con punti di ricarica elettrica e veicoli condivisi adiacenti alla stazione della metropolitana Loreto.

  • Il progetto include una piazza verde multilivello con un bosco urbano di 300 nuovi alberi piantati, 4.200 mq di area verde. Ciò porta a una riduzione tangibile dell'effetto isola di calore, contribuendo alla riduzione complessiva di emissioni oltre a fornire un ambiente piacevole per le persone.

  • Gli edifici sono altamente sostenibili: le strutture sono realizzate in legno ibrido e il progetto consente di ottenere un risparmio energetico del 90% rispetto al Business as Usual attraverso l’architettura passiva e bioclimatica e la realizzazione di circa 5000 mq di pannelli fotovoltaici

  • Gli edifici ospitano nuovi spazi per la comunità tra cui un asilo nido, un vivace programma sociale e culturale per eventi e attività di quartiere, nonché un polo attrattivo che include un incubatore d’’innovazione e spazi di co-working.


Presentazione del sito

Il sito di Loreto si colloca nel quadrante nord est di Milano, a 3km dal Duomo, in un’area tra le più accessibili della città, connessa in pochi minuti di metropolitana alle stazioni di Milano Centrale, hub dei treni ad alta velocità, e Porta Garibaldi, accesso al distretto di Porta Nuova, e al quartiere universitario di Città Studi.

Si tratta del principale crocevia lungo l’asse storico, oggi in trasformazione, che si sviluppa dal centro connettendo l’asse commerciale di Corso Buenos Aires con le direttrici di viale Monza e via Padova, in un quartiere tra i più densi e attivi di Milano, dalla forte vocazione commerciale e ricco di servizi. Oggi il piazzale si configura come un elemento di cesura dominato dal traffico, fattore che ne compromette la qualità urbana, come dimostrano l’assenza di attraversamenti pedonali e la scarsa fruibilità del verde. 

Più informazioni sul sito qui.



Comunicato Stampa 11/05/21 

Information

Expected plan
Development of Piazzale Loreto as a “bridge” connecting Corso Buenos Aires, Viale Monza and Via Padova through the reorganization of the mobility aiming at high-quality public spaces.

Site’s owner
Municipality of Milan

Plot area
Via Porpora building has a gross surface area estimated of approx.2,839 m2. The Square has a surface area of around 17,000 m2. The available underground floor space occupies approximately 6,000 m2.

Type of property transfer intended

Sale with related building rights, with a minimum price set by the owner, for Via Porpora building. Surface right, with a minimum price set by the ownership, for spaces in the underground floor and any surface areas. 

Questions?

If you have a question or would like more details on the Reinventing Cities competition, please use the form below.
You will receive a response via email.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sending datas

Share
Location
piazzale loreto
Milan Italy
-

#Reinventingcities

Paola Perfetti
@MrsPaulette
19:58    28 / 07
🚀 Il futuro di Piazzale Loreto al centro del primo giorno a #EastRiver! 💡Marco Balducci, CEO Nhood Italy - Ceetrus,… https://t.co/rfuKCc4YWr
Fondazione PICO
@PicoCoop
17:11    28 / 07
RT @LegacoopN: 📢Presentato a #Milano il progetto vincitore del bando #ReinventingCities: si chiama Aria e consentirà a 1200 famiglie di ave…
Maurizio Giufrè
@GiufreMaurizio
16:17    28 / 07
Si può di che i progetti di #ReinventingCities nelle gare di Comune di Milano e Ferrovie per la "rigenerazione urba… https://t.co/5F1SrGcMBh
Mauro Lusetti
@mauro_lusetti
15:52    28 / 07
RT @LegacoopN: 📢Presentato a #Milano il progetto vincitore del bando #ReinventingCities: si chiama Aria e consentirà a 1200 famiglie di ave…
Legacoop Nazionale
@LegacoopN
15:02    28 / 07
📢Presentato a #Milano il progetto vincitore del bando #ReinventingCities: si chiama Aria e consentirà a 1200 famigl… https://t.co/wJJl5Wm3Su
Francesco Blotto
@FrancescoBlotto
08:36    28 / 07
#ReinventingCities, nelle gare di Comune di #Milano e #Ferrovie per la “#rigenerazioneurbana green” vincono i capit… https://t.co/e9foidHKL5
PressRoom
@PRpressroom
14:58    27 / 07
ARIA è il progetto vincitore di #ReinventingCities. All'ex Macello di #Milano nascerà un polo culturale con tanto v… https://t.co/awB2ZQ0DgU
Jodell.wb
@JodellWb
17:47    26 / 07
RT @c40cities: Congrats to @studiogang & @TCBCommunities for winning Chicago’s #ReinventingCities competition. Their project exemplifies ho…
GaiaGo
@GaiaGo2
08:03    26 / 07
ARIA è il progetto vincitore del concorso #ReinventingCities indetto dal Comune di Milano e @c40cities. Dalla rigen… https://t.co/O7xGnCN2X7
OrdineArchitettiRoma
@architettiroma
16:48    25 / 07
#ecologicaltransition Vinto da AG&P Greenscape progetto #ReinventingCities a Milano #Crescenzago Intervento di… https://t.co/YHhsgiIfGY
OrdineArchitettiRoma
@architettiroma
17:17    24 / 07
«In città c’è conflitto continuo, che esula da merito. Di progetti come #reinventingcities, in aree come stazione T… https://t.co/17DOrjEnTk
LSNN
@ladysilviait
11:17    24 / 07
Reinventing Cities. All’ex Macello il nuovo campus dello IED con case per 1200 Famiglie https://t.co/ZeWMpbvRBZ… https://t.co/nfoWlPsaXp
Wolf - VA
@WolfVisualArch
15:57    23 / 07
RT @Stantec: Con il team ARIA, guidato da Redo SGR, abbiamo vinto il concorso #ReinventingCities per la #rigenerazioneurbana e #socialhousi…
Stantec
@Stantec
14:45    23 / 07
Con il team ARIA, guidato da Redo SGR, abbiamo vinto il concorso #ReinventingCities per la #rigenerazioneurbana e… https://t.co/50lK77yok1
Gloria De Masi
@GloriaDMG
13:20    23 / 07
Complimenti a tutto il team Stantec! Ancora un progetto di #rigenerazioneurbana innovativo, #green e di #inclusione… https://t.co/yfQV5pdd6x